唔駛再捱叮飯!必學2個燜燒罐無火煮食食譜,Thermos可愛大哂冷別注版45折就換到喇!

唔駛再捱叮飯!必學2個燜燒罐無火煮食食譜,Thermos可愛大哂冷別注版45折就換到喇!

Lifestyle 生活 · Food 吃貨
By Presslogic on 15 Sep 2017
  • 而加天氣咁熱,返工放lunch都真係唔係好願行出街食......有時屋企冇煮飯但又覺得叮叮飯太頹,除咗嗌外賣之外仲有咩新選擇?其實自己煮始終最健康,而加只要一個燜燒罐就可以輕鬆煮出無火美食,以後就唔洗再捱叮叮飯啦!

#《鮮果排毒水》食譜

久坐office唔想淨係飲水飲到口淡淡,但又唔想飲咁多現成飲品?出面啲Detox Water起碼都幾十蚊先有交易,但係其實自己DIY鮮果排毒水一啲都唔難,只要有一個燜燒罐就OK!

鮮果排毒水

健康易整又可以順便排下毒,日日飲都OK啱哂成日缺乏運動嘅OL們啦~

材料:
西瓜    ½ 碗(舀出球型後冷凍成西瓜冰)
温室青瓜  ½條(切片)
青蘋果   ½個 (切片,去籽)
水     280毫升
楓樹糖漿  1茶匙
薄荷    適量

做法:
1)先注入冰水冷卻燜燒杯,加蓋,略搖晃,靜置1分鐘,倒去冰水。
2)放入所有材料,加蓋,略搖晃,靜置約15分鐘至冰透,完成!

#《雞絲薑汁無麩質長通粉》食譜

其實想keep fit唔一定要食得好寡,自己煮就可以控制好調味料嘅份量唔怕太肥膩啦!一路都做開「無飯」少女嘅妳,一諗到要煮西餐就好頭痕?不過有燜燒罐幫手,保證地獄廚神都可以輕鬆煮出美食,包保連男友都畀妳突飛猛進嘅廚藝嚇親啊!(笑)

雞絲薑汁無麩質長通粉

材料:
無麩質長通粉 35克
鹽      適量
雞肉     75克 (切幼條)
紅甜椒    20克(切幼條)
火箭菜    適量
核桃碎    適量
薑蓉     適量

做法:
1)燜燒罐內加入熱水預熱,加蓋,略搖晃,靜置1分鐘,倒水。
2)放入無麩質長通粉和少許鹽,注入熱水蓋過表面,加蓋,略搖晃,靜置燜焗8分鐘,瀝去水份。
3)再次注入熱水蓋過表面,拌勻後加蓋,略搖晃,靜置5分鐘,瀝去水份。
4)加入雞肉和紅甜椒,注入熱水至罐內八分滿,拌勻後加蓋,略搖晃,靜置燜焗3分鐘,瀝去水份。
5)最後,加入火箭菜、核桃碎和薑蓉拌勻,完成!

press

今次 Thermos x SANRIO CHARACTERS 香港別注版 換領活動,一系列推出6款Thermos皇牌產品,包括保溫瓶、手斟壺同燜燒罐,除咗有可愛嘅卡通人物點綴之外,仲特別加入香港特色建築物嘅元素,得香港先換到㗎咋,極有收藏價值!大家快啲來萬寧換購啦~

Featured For: Thermos
*本文章的圖片均經其本人或其公司授權,其他媒體不得轉載


【誠徵Bloggers!】想分享你的美容、時尚、感情和生活日常,請將投稿連同不多於100字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

Follow Instagram: girls.presslogic

Share to Facebook